søndag 28. november 2010

Förjulsblues...


Da var vi der igjen... Snart jul og jeg kjenner saa blandete fölelser för denne höytiden.
Alle blogger er fulle av jul og julesnakk, blinkende stjerner i vinduet, tente adventslys, nedhentede esker med julepynt fra loftet....

Her i Spania er det saa utrolig annerledes med julefeiringen.
Det er ikke stemning paa samme maate som hjemme.
Husene pyntes ikke, ingen baker julekaker, juletraer fins i et faatall hjem, det aa kle seg i finstasen er heller ikke like vanlig. Ingen julesanger paa radioen...
Ikke rart jeg nesten gikk paa en juledepresjon for 2 aar siden. Jeg letet og letet etter julen og fant den bare ikke.
Julaften var en helt vanlig dag HELE dagen, folk handlet paa markedet, gikk i hverdagslige klaer, gjorde som alle vanlige dager.
Og saa ble vi invitert paa lunch til en mongolsk venninne som fylte aar nettopp julaften.
Saa istendfor aa meske seg med julegröt og premie til den som fikk mandelen ble det mongolsk mat (som var godt og interessant) med venner i Girona.
Det var overhodet ikke jul.
Og saa stod den der lille vedkubben i hjörnet med paamalt ansikt og teppe over bakdelen som barna slaar paa mens de sier en regle som stort sett handler om at vedkubben skal baesje. Og det gjör den bare om du har vaert flink aa gi den mat. Altsaa, i dagesvis maa man sette ut kjeks, mandariner etc som denne kubben skal spise. Absurd? JA.
Men veldig moro for barna ettersom vedkubben faktisk baesjer presanger.
Dette skjer julaften eller 1.juledag.
Gavene er som regel smaa og ofte noe sött som toron (klassisk julegodt her i landet), kanskje et par sokker, en liten leke eller noe i den duren.
Den store gavedagen her er 13. dag jul eller 6.januar da de hellige tre konger kom fra Orienten med sine gaver til Jesusbarnet.
Da kommer de 3 konger paa sine vogner og toger gjennom byen. ALLE er ute og tar imot dem. Kongene kaster karameller til folket og barna baerer smaa kurver som de samler godteriet i.
En utrolig stemning.

I min spanske familie spiser vi litt lett mat paa julaftenskvelden. Tapas av ulike slag; fylte dadler, rökelaks, flyte avokado, veldig god serranoskinke, oster og annet godt.
Men den dagen vi feirer mest er 1.juledag til lunch. Da er det hjemmelagde caneloni fylt med en god blanding av ulike kjöttslag. Det er snadder og min svigermor er flink over grytene. Det er jeg utrolig takknmelig for.
Ellers fölger det med julen her at man stikker og ser paa folk som har kledd seg ut som Jesus, Maria og Josef i et stall-lignende scenario. Dette har Salva aldri tatt meg med paa, men i aar skal vi altsaa. FY SKAM han!
Og saa skal vi komme oss paa et teaterstykke som er typisk for julen her.

Julen her handler i mye större grad om de tingene man gjör utenfor huset. I Norge er julen inne i husene hvor alle pysler med sitt.

Jeg er ikke sikker paa hvordan jeg skal "angripe" julen i aar, men det er sikkert at det ikke staar noen stor eske paa loftet merket "JUL". Det er litt leit, men det er ulempen med aa leve slik vi gjör.
LItt julebakst skal vi klare av med, og litt pynt faar vel komme opp etterhvert.
Salva sier du maa bare pynte, men jeg faar ikke han med paa noe juleverksted.. Det blir litt for rart for han.

Saa, det var min lille juleblues-utblaasning...

Ha en god natt!

5 kommentarer:

mona sa...

Så store forskjeller det er!! Jeg skjønner godt at du gikk på en liten juledepresjon første året der nede. Det tror jeg jammen at jeg også hadde gjort, selv om jeg ikke er av de som er helt julefrelst..

Camilla sa...

Ja, det er forskjell mellom land. Spania feirer jo så mye annet gjennom året. Vi har jo bare denne jula og 17.mai. Og du, vi sitter her i -10 og stiv kuling altså! Tror all denne pyntinga er et resultat av en kald og mørk tid.

Takk for mye nyttig om jul i Spania! Jeg pleier å fortelle elevene mine om julefeiring i forskjellige land jeg kjenner til. Om Spania har jeg fortalt om de 3 kongene, og druene på nyttårsaften. Det med stubben visste jeg ikke. Er det typisk katalansk?

Jeg skulle gjerne hatt mye hyggelig som skjedde utenfor huset (i plussgrader, muligens!), jeg, da! Kos deg med det spanske- og se fram til det norske!

siddisisalou sa...

Kjenner meg litt igjen i det du forteller, så for meg er julen og julestemningen her i hjemmet mitt. Siden jeg ikke finner noen julestemning ute, annet enn på El Corte Ingles der det bugner av julepynt, så finner jeg fram ting og lager ting her hjemme. Laget Pepperkakebrød i går og da kom jeg virkelig i julestemning for det luktet så godt. Så da begynte min pynting i heimen. Ikke så mye, men litt pynt og masse julelys alle steder. Men julen i Spania kan ikke måle seg med stemningen hjemme det er helt sikkert.

Anonym sa...

ååå Heidi - kjenner godt igjen din frustrasjon og deprisjon angående julen - og ikke for å gjøre ting værre - den henger litt igjen ennå - til tross for 15 år i spania...
Jeg har klart å gjøre ting mye bedre ved å begynne å feire julen hjemme hos meg selv, strengt markere kleskoden, selv om det er bare svigers som har skjønt det - svoger har på seg olabukse når han ikke er på jobb i dress - samme hvilken dag det er.
MED styr på juledekorasjon, juletre og pynting av bord - gjør det ikke så mye at maten ikke er den samme som i Norge - men jeg tror jeg nok må si at de siste 2 julene har vært best - men da har jo også mamma og pappa vært her - og DET gjør nok forskjellen!!!
Jeg er dog litt heldig siden svigermor ikke er fra Katalunya og dermed feirer den 24 - det går som regel i sjømat som forrett og kanskje en bitteliten ovnstekt gris.
Denne dagen har vi feiret sammen med tantebarna mine og dermed har vi tatt ibruk den tradisjonen med bla den vedstubb nissen, den kvelden. Og ungene mine får julegaver fra Norge under juletreet - det har vært en liten uenighet i akkurat det - da de andre to ikke får - men mine unger får gaver med merkelapp på hvor det står hvem de får gaver fra - mens de får forklare hvorfor deres unger får dobbelt så mange gaver den 6 januar i stedet...
1. dagen feires med lunsj på katalansk vis med en suppe som har kokt hele dagen med masse masse som gjør en god kraft god - så koker man enorme macaroni oppi og spiser det til første rett - så kommer alt det som var oppi; kål, kjøtt og deler av en enorm "kjøttkake" etc som hovedrett MASSE mat! 2. dagen her (San Esteban) blir feiret med typsike canaoles, som jeg sammenligner med lasagne - konseptet er det samme, men her er kjøttet rullet inn i pastaen i stedet for at det er lagt i kapper - og så et eller annet til hovedrett.
Sånn feirer jeg jul her - jeg har alltid julemusikk i bakgrunnen - 3 dager til ende - nytt og pent pynta julebord hver dag!!!
Samtalene rundt bordet kan jeg ikke helt styre - og at disse spanjolene ikke kan skjønne at jula er hellig og at det er visse temaer som KAN bli til diskursjon IKKE blir tatt opp i løpet av disse dagene - er noe jeg ikke KAN fatte!
Spesielt min svigermor er veldig glad og like overasket hver jul over hvordan jeg har pyntet og ordnet og jeg tror hun setter virkelig pris på det faktisk!!
Jeg er ingen kontroll freek i det hele tatt - men jula på jeg ha kontroll på - MEN alikevel må jeg kjempe med følelsene - MEN som sagt mamma og pappa har gjordt forskjellen de siste åra!!!
i år gleder jeg meg stort over at vi skal til Norge!!
Jeg bare må få lov til å komentere det at alle sier at man kan gjøre så mye mere i spania pga at vi ikke har kuldegradene som vi har i Norge, men jeg skulle likt å sett dere her i dag feks - grått og kaldt ute er det ( at jeg sitter på kontoret til mannen i ført min shetlands ullgenser fra 90 tallet OG dunjakke og fleece teppe rundt beina sier noe HVOR rått det er i dette landet - JEG holder på å fryse ihjel - ja jeg fryser mere enn den vanlige spanjol også jeg. Det er helt sant at kuldegrader er det sjelden aldri her, men snøen varmer jo opp - for ikke å snakke om hvor mye penere det er!! Og jo da sola varmer de timene den kommer fram om vinteren - OG man kan gå letter kledd på beina og på øra, MEN jeg fryser nesa av meg jeg!!!
Når man har som Heidi og jeg ikke valgte sola, men mannen, blir ALT anneledes - nå er Heidi så heldig at hun kan flytte på Salva - min er det nesten helt umulig å flytte på ( noe jeg viste fra første stund - og jeg valgte nok riktig - selv om man ikke kan velge bort Norge;-)
Jeg gleder meg til langhelg og julepynting nå til helga - kanskje det kan få opp humøret mitt som holder på å fryse ihjel;-)

ghada sa...


شركة تنظيف وصيانة مسابح بالدمام
شركة تنظيف الاثاث بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف موكيت بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة تنظيف ستائر بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط بالدمام

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails