mandag 1. april 2013

Hva som er viktig for barna aa kunne....Barn i dagens skolesystem blir ikke forberedt godt for morgendagens verden.

Da vi var små ble vi  utdannet i et skolesystem som trodde verden ville forbli i hovedsak den samme, med mindre endringer i møte. Fokuset i utdanningen var å gi oss ett ferdighetssett som var basert på de jobbene var mest etterspurt i 1980, ikke hva som kunne skje på 2000-tallet…

I og for seg er det vel ganske fornuftig når ingen egentlig kan vite hvordan livet kommer til å være 20 år fra nå av… Tenk deg 1980, da personlige datamaskiner fortsatt var ganske nytt, når fakser var cutting-edge kommunikasjonsteknologi, da internett slik vi kjenner det var forbeholdt science-fiction.

Vi hadde ingen anelse om hva verden hadde i vente for oss.

Og her er tingen: vi vet fremdeles ikke. Det kommer vi aldri til å gjøre. Vi har aldri vært gode til å forutsi fremtiden, og slik utdanne våre barn som om vi har noen anelse om hva fremtiden vil holde er ikke den smarteste ideen.

Hvordan skal vi da forberede våre barn for en verden som er uforutsigbar, ukjent? Ved å lære dem å tilpasse seg, takle endring, for å være forberedt på noe ved å ikke forberede dem for noe konkret.

Dette krever en helt annen tilnærming til barneoppdragelse og utdanning. Det betyr å forlate våre gamle ideer, og gjenoppfinne alt…

La oss se på et sett med grunnleggende ferdigheter som jeg tror barn skal lære, som best vil forberede dem for fremtidens verden:

Stille spørsmål. Hva vi ønsker mest for våre barn, som elever, er å være i stand til å lære på egenhånd. For hvis de kan, trenger ikke vi å lære dem alt - uansett hva de trenger å lære i fremtiden, kan de gjøre på egenhånd. Det første trinnet i å lære seg noe er å lære å stille spørsmål. Heldigvis, barna gjør dette naturlig - vårt håp er å bare oppmuntre til det. En flott måte å gjøre dette på er ved å modellere den. Når du og barnet ditt møter noe nytt, still spørsmål, og utforsk mulige svar med barnet ditt. Når han spør spørsmål, belønn barnet i stedet for å straffe ham (du kan bli overrasket over hvor mange voksne fraråder avhør).

Løse problemer. Hvis et barn kan løse problemer, kan han gjøre en jobb. En ny jobb kan være skremmende for noen av oss, men egentlig er det bare et annet problem som skal løses. En ny ferdighet, et nytt miljø, et nytt behov ... de er alle bare problemer som må løses. Lær barnet ditt å løse problemer ved å modellere enkel problemløsning, som tillater henne å gjøre noen veldig enkle på egen hånd. Ikke umiddelbart løse alle barnets problemer - la han prøve ulike mulige løsninger, og belønn slik innsats. Etter hvert vil barnet utvikle selvtillit i sine problemløsende evner, og så er det ingenting han ikke kan gjøre.

Skap prosjekter. Arbeid med prosjekter med ungen din, la ham se hvordan det gjøres ved å arbeide med deg, så la ham gjøre mer og mer av seg selv. Etterhvert som han får tillit, la ham takle mer på egen hånd. Snart vil hans læring bare være en rekke prosjekter som han er begeistret for.

Finne lidenskap. Det som driver oss er ikke mål, ikke disiplin, ikke ytre motivasjon, ikke belønning ... men lidenskap. Når vi er så spent at vi ikke kan slutte å tenke på noe, vil vi uunngåelig dykke fullt inn i det, og de fleste ganger vil vi fullføre prosjektet og elske å gjøre det. Hjelp barnet ditt å finne ting han er lidenskapelig om - det er et spørsmål om å prøve en haug av ting, finne de som interesser han mest, hjelpe henne å virkelig nyte dem. Hele tiden oppmuntre interessen.

Uavhengighet. Barn bør læres til å stå på egenhånd. Enn litt om gangen, selvfølgelig. Sakte oppmuntre dem til å gjøre ting på egenhånd. Lære dem hvordan du gjør det, hjelpe dem å gjøre det, hjelpe mindre, så la dem gjøre sine egne feil. Gi dem tillit til seg selv ved å la dem ha en haug med suksesser, og la dem løse problemer. Når de lærer å være selvstendige, lærer de at de ikke trenger en lærer, en forelder, eller en sjef for å fortelle dem hva de skal gjøre. De klarer seg selv og kan finne ut hvilken retning de ønsker å gå.

Å være glad på egenhånd. For mange av oss foreldre  holder vi våre barn i bånd, noe som gjør dem avhengige av vår tilstedeværelse for lykke. Når ungen vokser opp, vil han ikke vite hvordan å være lykkelig uten oss…. Han må umiddelbart en kjæreste eller venner. Svikter det, finner de lykke i andre eksterne ting - shopping, mat, videospill, internett. Men hvis et barn lærer fra en tidlig alder at han kan være glad for seg selv, spille og lese og tenke, har han en av de mest verdifulle ferdigheter som finnes. La barna være alene fra en tidlig alder. Gi dem privatliv, ha stunder (for eksempel om kvelden) når foreldre og barn har alenetid.

Medfølelse. En av de mest grunnleggende ferdigheter noensinne. Vi trenger dette til å fungere godt sammen med andre, å ta vare på andre mennesker enn oss selv, å være lykkelig ved å gjøre andre glad.  Vær medfølende overfor barnet ditt til enhver tid, og til andre. Vis dem empati ved å spørre hvordan de tror andre kan føle, og tenk høyt om hvordan du tror andre kan føle. Demonstrer ved enhver anledning hvordan man kan minske lidelsene til andre når du er i stand, hvordan gjøre andre lykkeligere, hvordan det kan gjøre deg gladere i retur.

Toleranse. Altfor ofte  vokser vi opp i et isolert område, der folk er stort sett like (i hvert fall i utseende), og når vi kommer i kontakt med mennesker som er annerledes, kan det være ubehagelig, sjokkerende, fryktinngytende. Utsett barna for folk av alle slag, fra forskjellige raser til ulik seksuell legning til forskjellige mentale tilstander. Vis dem at det ikke bare er  OK å være annerledes, men at forskjellene skal feires, og at variasjon er det som gjør livet så vakkert.

Håndtere forandring. Jeg tror dette vil være en av de mest grunnleggende ferdigheter som våre barn burde vokse opp  med ettersom verden konstant er i endring. Det å kunne godta endringen, for å håndtere endringen, til å navigere flyten av endringen, vil være et konkurransefortrinn.
Rigidhet er mindre nyttig i et skiftende miljø enn fleksibilitet og flyt. Demonstrer denne ferdigheten for barnet ditt ved enhver anledning, og vis dem at endringene er OK, at du kan tilpasse deg, og omfavne nye muligheter som ikke var der før.
Livet er et eventyr, og ting vil gå galt, slå ut annerledes enn du forventet, og kanskje sette på vent planer du hadde lagt… - men det er en del av spenningen med det hele.

Vi kan ikke gi våre barn et sett med data for å lære, en karriere å forberede seg til når vi ikke vet hva fremtiden vil bringe. Men vi kan forberede dem til å tilpasse seg noe, for å lære noe, for å løse noe, og om ca 20 år vil de takke oss for det.
Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails