onsdag 5. mai 2010

Kulturforskjeller Norge-Spania

Jeg ble for en tid tilbake bedt om aa skrive litt om kulturforskjeller og oppdragelse i Spania.

En ting som slaar meg er hvordan barn virkelig blir “sett” i dette landet. Det er jo ikke det sted vi kan gaa uten at noen kommenterer, stopper opp, tar paa og snakker til babyene eller barna vaare. Og du hörer stadig vekk hvordan de mumler aa for en skjönn baby da du forlater dem. Det er hyggelig og noe jeg virkelig setter pris paa i denne kulturen. Jeg har ingenting imot at gamle damer gjerne vil flörte litt med Adrià eller Marcus! Og saa er de veldig glad i aa stikke til barna en liten karamell eller to. Det skjer stadig vekk. Naa skjönner jeg hvordan godtebutikkene gaar rundt her:) Det er jo slikt som en nordmann som meg reagerer litt paa etter aa ha vokst opp med “ikke ta imot karameller fra ukjente”. Egentlig er det litt synd at det skal vaere slik. Barna blir jo virkelig laert opp til aa vaere skeptiste. Det er kanksje det som her bidrar til varmen mellom folk. Man kan slaa av en prat med hvem som helst, det er alltid et smil og et “hola” paa lur. Om man aldri har sett hverandre för, ja hva spiller det for rolle?

Tror barn som vokser opp i slike miljöer blir mer sosiale og aapne. Nettopp slik vi anser spanjoler for aa vaere, eller?

Dessuten er det en enormt mye större kontakt tvers over generasjoner. Barn er mye med besteforeldre og disse tar i stor grad del i hverdagen til barnebarna. De henter og bringer til skolen, lager luncher, passer barna mens foreldrene jobber. Noen barn er bare med besteforeldre istedenfor aa gaa i barnehage for eks. Her maa jo bare hver familie finne ut hva som skal til for aa faa hverdagskabalen til aa gaa opp. Med kronglete arbeidstider/skoletider er det virkelig en kabal aa faa alt til aa gaa opp. Noen ganger skjönner jeg ikke hvordan de tenker her…Men det meste kan forklares med klimaet…

Jeg tror at ca halvparten av barna i Marcus klasse hentes kl 12. Noen foreldre jobber halvtid eller har lunchfri, noen blir hentet av besteforeldre, andres foreldre jobber ikke, mens resten er igjen paa skolen. De er 3 aar gamle, er paa skolen fra 09-17 hver dag, spiser lunch der, men faar ikke hvile. Det fins ikke sovesal. Klart at noen barn sover i timene, stakkars… For de har timer altsaa. Timeplan og greier. Den kanskje jeg skal scanne en dag saa dere faar se hverdagen til en catalansk 3-aaring. Er jo en god del lek saaklart, men skal si de jobber mye med bokstaver. Navn skal skrives paa alle arbeid. Jeg syns jo personlig ikke det er nödvendig aa legge saa mye vekt paa dette saa tidlig. Jeg faar jo nemlig slite med en gutt som ikke helt klarer aa lage perfekte M’er og R’er.

Grunnen for at de har skole fra 09-12 og 15-17 er jo pga klimaet. Det er nemlig for varmt mellom 12-15. Men hallo, det er jo stort sett fra juni-sept at det er ulidelig varmt og da er det jo ferie. Nei, grunnen er rett og slett at lunchen er et herremaaltid og den skal spiiiiiises og spiiiiises i langedrag og etterpaa er man saa mett at man ikke orker aa bevege seg og saa maa man ta en liten siesta för man gaar tilbake til sitt virke. Bare det at mange 3-aaringen IKKE er i sovemodus midt paa dagen, men heller leker og leker og er trötte da de gaar tilbake paa skolen kl 15…

Det fins jo masse aa prate om saaklart. Jeg kommer til aa fortsette aa skrive paa dette temaet ettehvert. Noen som har spm saa kan jeg ta imot i dette innlegget og forsöke svare saa godt jeg kan ved senere anledning.

6 kommentarer:

mona sa...

Utrolig spennende å høre! Det er vel ofte sånn at man skulle gjerne tatt med seg det beste fra hver kultur :)
Jeg opplever faktisk at når man får barn i norge (eller er gravid), så snakker faktisk de fleste til deg. Jeg ble veldig overrasket over dette da jeg var gravid, jeg trodde faktisk ikke at nordmenn hadde det i seg ;)

Ha en fin dag!!

Mariann sa...

Vi har vel et og annet og lære fra andre kulturer. SOm Mona sier over her, skulle tatt det beste fra hver kultur. Og ja, flere tar kontakt både når jeg var gravid og nå som jeg har barn. Jeg ser også at jeg lettere prater til andre med barn...

Ang billettbestilling er det ikke i orden. Var litt dyrt de tidene jeg tenkte på, og penger er det ikke flust av for øyeblikket. Mulig vi sjekker ut noen andre datoer også.. Håper å bestille nå før sommerferien :) Det var helgen 3 sep dere ikke var ledige??

KLEM

Camilla sa...

Spennende! Tusen takk!

Lisalotte sa...

Hei! Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver om spanjoler! Vi har verdens beste naboer, de er fra Madrid, har fire barn og er både vakre å se på og såååå varme og omsorgsfulle! Mine barn på 2 og 5 1/2 år løper inn og ut hos disse, og deres barn er hos oss også. De hjelper meg mye med pass og henting på skole fordi jeg har mindre barn. Veldig ofte har de besøk av enten venner eller familie. Når mine barn er der vanker det kjeks, sjokolademelk, is eller annet godis (som mor forsøker holde igjen på i heimen!! Ikke rart de vil være der, he he;) ) Nå er det mulig de skal flytte herfra, og bare tanken på det gjør meg trist! Men enn så lenge nyter jeg av naboskapet og koser meg med å se vennskapet som har oppstått mellom barna våre :)

Ha en fin dag! :)

Inger-Lise sa...

Så spennende å høre om hvordan det er hos dere. Fortell gjerne mer! :)
Hva er forresten vanlig alder å starte i barnehage? (Hvis det er vanlig å gå i barnehage da??) Og hva med permisjon? Har pappa noe? Eller mamma alt og hvor lenge?
Skulle helt klart kunne hatt det beste fra hver kultur. Men ettersom vi ikke kan det, får vi nyte de godene vi har! ;)
Så gøy med krabbefiske. Håper dere har gode planer for helgen. KLEM

Jorun sa...

Her (Mallorca) har de fleste skoler forlengst gått bort ifra dette "gamle" systemet med delt skoledag... Min datter, som gikk ut av 6. klasse i fjor, har alltid hatt en skoledag fra 9.00 til 14.00. Men for de forelde som jobber, har ungene en mulighet til å bli på skolen til klokka 17.00, men resten av dagen består av lek i skolegården avbutt av et varmt måltid klokka 15.00. Men dette er jo ikke gratis, og foreldrene må betale for det.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails