torsdag 25. desember 2008

En annerledes jul... saaklart!




Julaften ble virkelig en helt annerledes opplevelse her i Catalunya... Dagen foregikk som en normal dag mer eller mindre. Det var markedsdag og alle butikker var aapne uten spesielt korte aapningstider. Folk var vanlig kledd og paa radioen ble det spilt vanlig popmusikk... som alle andre dager. Julefoelelsen jeg lette etter var vanskelig aa finne. Da vi ogsaa var invitert i bursdagsmiddag til Joseps kjaereste som er fra Mongolia (og ikke har noe forhold til julen overhodet) ble det ikke noe saerlig mer julefoelelse der. Spiste pasta til lunch (som for oevrig var supergod!). Vi var 11 personer og jeg var nok den som var mest pyntet for anledningen! Hallo, det var jo tross alt julaften:)
Men det er bare aa innse at julaften her ikke har noen spesiell betydning... Om kvelden er det vanlig at familiene moetes for aa spise en ganske enkel middag sammen. Vi spiste litt god ost, skinke, fylte avokado, noen slags stekte, smaa blekkspruter (veldig gode med hakket hvitloek og persille over) og fylte dadler med philadelphiaost og hasselnoetter. Etter dette var det tid for torrón som er julesoetsak nr 1 i Catalunya. En hard masse med noetter, sjokolade som jeg har laert meg aa sette STOR pris paa:) Marcus ogsaa!
Ellers hadde vi "caga tió-seremoni" for Marcus. Det er en catalansk juletradisjon hvor barna slaar med en stikke paa en malt trestokk. Den har ansikt og baerer en lue og heter tió. Den nederste halvdelen av tió er tildekt med et teppe. I forkant har man gitt tió en masse mat slik at man kan forvente at han skal baesje masse en liten stund senere. Da tiden er inne slaar man med stikken og sier at tió skal baesje! (helt korny ikke sant??!!) og vips, naar man titter under teppet har han baesjet masse presanger:) Dette var saaklart dagens hoydepunkt og Marcus var i stjernehumoer! Han var saa flink og saa glad for alle gavene! Saaklart var det masse gaver for han, men det som kom best ut var nok ambulansen fra Lego, Duplo-serien med sirene med baade lys og lyd!

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails