onsdag 14. oktober 2009

Spraakforvirret??!

Jeg syns Marcus er kjempeflink jeg. Det er imponerende aa beherske 4 spraak da han saavidt er 3 aar. Her om dagen talte han nesten til 10 alene paa spansk, deretter med litt hjelp paa catalan og tilslutt paa norsk. Engelsk snakker han jo saaklart ikke noe saerlig ennaa, men er vant til aa höre ettersom jeg og Salva snakker engelsk sammen. Han sier hello, see you og bye!
Det er virkelig en gave at han er i stand til aa forstaa og etterhvert uttrykke seg bedre og bedre paa saa mange spraak. Barn er jo som svamper i denne alderen og tenker ikke like mye "system" som vi voksne gjör da vi laerer spraak. De er ikke opphengte i regler, men laerer ved aa kopiere fraser. Jeg er helt imponert over hva han kan.
Noen ganger kommer det i löpet av én setning baade norsk, spansk og catalan, og han behersker til og med teknikken aa böye norske verb paa catalansk vis! Og jeg forstaar han saaklart! Kanskje ingen andre forstaar, men det er jo dödskult at vi har vaart "eget" spraak som vi kan bare meg og han:)
Men andelen catalansk han hörer gjennom en dag har jo selvfölgelig forbigaatt mengden norsk ettersom det kun er meg som fórer han med norsk... Saa av og til naar jeg prater ser han litt rart paa meg og sier mamma, hva snakker du om naa egentlig???! Da er det fristende aa forklare paa catalan..., men jeg forsöker aa holde meg til norsken.
Naar vi er hos svigers briljerer vi med 4 spraak samtidig... Olala. Det er mange baller aa holde i luften, men vi blir stadig flinkere aa sjonglere.
Marcus er ogsaa min lille laeremester. Uten aa vite det har jeg snappet opp mange nye ord og uttrykk fra han! Det er mangt vi kan laere av de smaa. Av og til naar vi spiser minner han oss paa hvor viktig det er aa spise rooooolig. Slik! Og saa viser han hvordan munnen tygger i sakte bevegelse:)

Marcus har vaert eksepsjonelt happy de siste dagene. Kanskje har han faatt seg en "liten venninne" ( les kjaereste!) paa skolen? Salvador hadde visst sett han löpe etter en jente i skolegaarden i dag, hehe!

4 kommentarer:

mona sa...

Wow, så flink han er!! Det er jo en gave å kunne lære barna sine flere språk når de vokser opp. Tenk å kunne få det helt "gratis"!!

Bine sa...

Det er jo kjempeimponerende, og du har helt rett - det er jo en stor fordel for han! :-) Skulle gjerne kunnet mer språk jeg ja ;-)

Marie sa...

Kjempebra! Tenk aa faa en saann start paa livet! Laerer 4 spraak uten aa egentlig proeve!

Mariann sa...

Imponerende!! Det er helt utrolig hva disse små kan få til. Tror det er kjempeviktig at du tviholder på den norsken, han kommer nok sikkert til å bli veldig glad for det når han blir større. Ønsker deg en fabelaktig torsdag. KLEM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails