onsdag 9. juni 2010

Immigranten

Ja, da var aarets immigrantkonferanse over og jeg har faktisk hatt det ganske saa hyggelig. Kake fikk jeg ogsaa som takk for deltakelsen.

Spm som ble stilt var blant annet:

Hvorfor kom du hit?
Hvordan skiller infrastrukturen seg fra ditt land?
Hva er en typisk matrett i ditt land?
Hvordan feires jul?
Drikkevaner
Spisetider og hva vi spiser til frokost
Kriminalitet
Likestilling mellom menn og kvinner
Vanlig alder for aa stifte familie og antall barn
Hvordan er klimaet i vaart land
Hvordan vi kler oss

etc, etc

Det interessante var at ogsaa de muslimske elevene kom veldig paa banen etterhvert. Og det ble stilt spm baade til og fra panelet. Det ble mer og mer en aapen diskusjon kan man si og jeg föler virkelig jeg har faatt mer innblikk i den muslimske verden ogsaa.
Dette aaret faller ramadan paa august maaned... Tenk dere det! En hel maaned hvor man verken faar spise ELLER drikke för solen gaar ned rundt halv ti paa kvelden... Jeg syns det höres helt uforsvarlig ut jeg. Og her jobber jo muslimene ofte i konstruksjonsbransjen... Ute i DEN varmen hele dagen uten aa drikke... Noen av elevene sa at de faar vondt i hodet av det, og andre at de forsöker sove bort dagen eller vaere veldig aktive slik at timene gaar fort...
Barn begynner med ramadan da de er rundt 10 aar gamle og faar lov aa spise og drikke litt under dagen. Men da de er 14-15 aar maa de gjennomföre fastemaaneden som en voksen. Dersom du har gjort noe som gaar imot koranen maa du kompensere med én ukes ramadan. Dette gjelder ellers i aaret altsaa.
Noen av elevene hadde ogsaa gaatt paa koranskole og kunne HELE koranen utenat...
Og saa ber de 6 ganger pr dag. De staar tom opp kl 06 for aa be, saa legger de seg igjen og staar opp saann i 7-tiden. Saa fölger faste tider med bönn gjennom dagen.
Det var rett og slett veldig interessant og jeg er glad jeg bidra nok en gang. En berikelse baade for meg og dem tenker jeg.
Fine ungdommen. I dag fikk jeg nytt haap tilbake hva gjelder mine barns ungdomstid. Det fins virkelig fin og klok ungdom der ute:)

5 kommentarer:

Mariann sa...

Hehehehe ja jeg skulle ha vært flue på veggen når du svarte på noen av spørsmålene ang jul og drikking.
Lurer på hvordan muslimene reagerte ettersom det er så langt fra dem sin verden. Men det er godt at vi er forskjellige og kan berike hverandre i hverdagen.

Tonemor Lindmussen sa...

Hmm virkelig interessant. Personlig synes jeg det er veldig merkelig at barn ned i 14-15 års alder blir påtvunget ramadan. Det er jo helt i mot naturen - og kroppen sier jo i fra..
Ja ja..muslimene har en sterk bok og karismatiske ledere som virkelig når frem til sitt folk! Tenk om kristendommen hadde nådd så bokstavelig frem til oss nordmenn.. Tør ikke tenke på hva vi ville måtte bote med for alle våre synder!!!

Kjempe interessante innlegg!
Smil fra Tone

mona sa...

Puh, jeg må si at jeg syntes det høres slitsomt ut å være muslim. Så mye regler og styr å følge da gitt!
Morsomt å være med på sånne ting da :) Alltid spennende å lære noe nytt om andre kulturer.

I tilfelle du ikke sjekker på innlegget mitt igjen, så kan jeg jo svare her og. SHIT, det var jo sykt billig med frisør i Spania.. Vanligvis koster det over 2000,- for klipp og striper på Toni & Guy. Og jeg tror det ligger på omtrent det samme på alle de store kjedene.. Ikke akkurat passelig for lommeboken min om dagen ;)

Inger-Lise sa...

Hørtes ut som en spennende konferanse. Må være fint både for ungdom og voksne å få innblikk i andres verden og kultur. Gøy å få være med på noe sånt da gitt! :)
Høres forresten helt herlig ut med strandliv. For min del må det bli en hel del varmere i lufta før vi skal teste stranda her i byen. Men vi skal snart på ferie litt sørover, og der er det visst nærmere min foretrukne badeteperatur!! hihi.. :)
God kveld i stua kjære du. KLEM

Eivor sa...

Så kjekt - og så bra at du kan bidra med å formidle kulturen vår fra nord i verden ...... sikkert mange ting de synes er rare som vi synes er helt normale.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails