mandag 10. mai 2010

Bestemmer du eller barnet?

I gamle dager var det ikke tvil om hvem som bestemte, da var det avstraffing om man ikke lyet sine foreldre. Naa er det litt mer tvil om hvem som er autoritet, syns rollene har blitt litt utvasket den seneste tiden. Vertfall er det mitt inntrykk etter samtaler jeg har med andre mödre her.
"Men, han vil jo ikke sove i sengen sin, vil jo ikke spise fisk, vil vaere oppe sent" etc, etc.

I dag traff jeg en dame paa butikken som ikke klarte aa bestemme seg for lunchen... Jeg sa til henne at linser blir det paa oss i dag. Nei, det likte ikke hennes barn, og ei heller spaghetti. Det tror de visst er meitemark.... Eldste datteren er 9 aar! Snakk om ekstraarbeid da det skal lages én type lunch for mamma og pappa og deretter spesialmat til barna.
Her i huset bestemmer VI, vi lager det vi har lyst paa og saa faar barna spise. Og spiser de ikke til lunch saa blir det til kvelds/middags. Saaklart at barn har favoritter naar det kommer til mat og jeg syns de skal faa velge retter de ogsaa. Men da spiser HELE familien det i saafall.

Marcus har rare ideér da det kommer til mat om dagen. Ene dagen er banan helt ok, andre dager pyton. Fisk liker han ikke generelt, men i gaar gaflet han i seg bacalao som en helt og skröt meg opp i skyene over hvor godt det var;)
Uansett, vi kjörer vaart löp og tenker at spiser de ikke en hel dag saa spiser de nok masse dagen etter. Ikke vet jeg om noe barn som har dödd i vaar del av verden av sult.

Hvem bestemmer hos dere?Adrià var mer trött enn sulten i dag... Naa sover han sött:) Og vi pröver igjen med maten senerer for det var unektelig godt. Det syns vertfall Marcus.

7 kommentarer:

mona sa...

Jeg er SÅ enig :) Nå har vi jo ikke kommet så langt enda da, men pappaen til Daniel og jeg er ihvertfall veldig enig i at vi skal gjøre det sånn som dere. Vi har ihvertfall hittil vært ganske flinke til å gjøre ting sånn som vi har planlagt, så jeg krysser fingrene for at vi klarer det i forhold til maten også :) Det er ingen barn som tar skade av å gå litt sulten hvis de ikke vil ha det som står på bordet..

Gøril sa...

Når det kommer til matveien så bestemmer vi voksne. Tilde er jo så liten enda, og hun vil bare spise det samme som oss uansett, så foreløpig går det veldig greit for å si det sånn.

Når det kommer til andre ting, så er det ofte lille Tilde som bestemmer ;-)

Vivian sa...

Jeg har en ganske så bestemt frøken, men enda er det vi som bestemmer, jeg kjenner at vi får noen utfordringer etterhvert hihi..
Men ang. maten er jeg enig med deg, alle skal spise det samme. Så får vi bytte på å velge hva vi skal spise.

Inger-Lise sa...

Jeg er så enig så enig. Her bestemmer vi. Men tror vi er heldige med to gutter som spiser stortsett alt. Vi har et par ting som vi ikke serverer guttene, som feks biff som ikke er så lett for små pjokker å tygge. Men nå spiser vi riktignok ikke biff hver uke, og om vi koser oss med noe vi liker så får ofte guttene noe annet de liker godt som kyllingkjøttboller eller noe.
Men samtidig det med at banan er godt en dag og ikke den neste, det dukker opp stadig oftere hos Kasper for tiden. Kan være alt fra pasta (som han egentlig elsker) til sausen til kjøttkakene, så det er nok bare et der-og-da innfall om at han vil bestemme. Greit nok for meg, da får han spise det andre som er på bordet, og blir han ikke mett av det får det han avviste i første runde et nytt forsøk. Foreløpig fungerer det når vi gjør sånn, og jeg håper virkelig det gjør det enda leeenge... ;)
Forresten.. hehe.. joda, macen står alltid på benken når vi baker!! :) Har alle oppskriftene mine på den, så den er fast inventar til baking!
Nå skal jeg forte meg å gjøre ferdig litt house fix mens mini sover. God tirsdag søta. KLEM

Inger-Lise sa...

Og.. forresten, kos deg med foreldrebesøk! Det må være helt herlig å ha de der!!
Dobbelklem

Lisalotte sa...

Hei på deg! Så fint at dere klarer å være konsekvente!
Her hos oss bestemmer vi voksne, men barna får lov å bestemme litt de også:)

Dette med mat er et tema som jeg finner utfordrende! Da vi fikk tulla vår for snart 6 år siden, hadde jeg veldig mange meninger, tanker og ideer rundt alt om kosthold, oppdragelse, mammarollen og familielivet. Jeg lagde nok den maten jeg likte selv, men også som jeg tenkte ville falle i smak hos tulla. Fram til hun var 2 år spiste hu ALT! Så var det stopp! Og siden har dette med mat vært litt vanskelig....og ettersom vi har fått både en og to små til senere, så må jeg helt ærlig si det ofte blir at jeg lager mat etter barnas ønsker eller lyster. MEN så blir jeg så ufattelig lei denne maten! Så da hender det jeg kliner til å lager mat som JEG vil ha, og spiser de ikke det, så er det ingen krise. Som det blir sagt her, de dør ikke! Men jeg skulle ønske jeg var enda mer konsekvent både ang mat og en del andre ting.....Men så tenker jeg at det går seg sikkert til! Jeg var selv utrolig kresen som liten og hadde en mamma som tok hensyn til det. I dag spiser jeg alt, med unntak av sopp :)

Bonne apetitt!

Vigdis sa...

Prinsessa er heldigvis glad i mat, og spiser det meste. Er det noe hun ikke synes er godt, smaker hun på det flere ganger. Flinkingen. Men det er vi som bestemmer her hos oss, selv om hun nok kommer til å få velge mat noen ganger etter hvert. Men forskjellig mat til oss og henne har vi ingen planer om, annet enn når vi skal spise middag etter at hun har lagt seg om kvelden. Da får hun noe annet i normal middagstid.
Ser du har blogget myyye i mai. Jeg har vært så opptatt med jobb, hus og hage, i tillegg til at vi har vært borte de to første helgene. Så har nesten ikke vært på nett i mai... Er spennende å følge med på det du skriver, så nå skal jeg oppdatere meg litt :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails